Naar aanleiding van een zorgmelding van bijvoorbeeld de school of de wijkagent kan de Raad voor de kinderbescherming een zogenaamd beschermingsonderzoek starten. Indien de Raad meent dat het kind in zijn ontwikkeling wordt bedreigd en vrijwillige hulpverlening niet meer volstaat zal zij de kinderrechter verzoeken een ondertoezichtstelling uitspreken. Indien de kinderrechter het verzoek toewijst krijgt het kind een gezinsvoogd toegewezen die het gezin en het kind kan ondersteunen. De ouders blijven zelf verantwoordelijk voor de opvoeding, maar hun gezag wordt door de ondertoezichtstelling ingeperkt. Een ondertoezichtstelling kan door de rechter maximaal voor de duur van een jaar worden uitgesproken. Soms wordt de ondertoezichtstelling nog voorafgegaan door een voorlopige ondertoezichtstelling.
Het eerste verzoek tot ondertoezichtstelling wordt door de Raad voor de Kinderbescherming gedaan en de vervolgverzoeken door de gecertificeerde instelling, ofwel de instelling die de kinderbeschermingsmaatregel uitvoert. De certificering houdt verband met het verplicht moeten voldoen aan de eisen van het normenkader Jeugdbescherming en Jeugdreclassering.
Er zijn in Nederland een drietal landelijk opererende gecertificeerde instellingen, te weten de William Schrikker Stichting Jeugdbescherming en Jeugdreclassering, Het leger des Heils Jeugdbescherming en Jeugdreclassering en tot slot de Gereformeerde Stichting Jeugdbescherming. De overige gecertificeerde instellingen opereren regionaal. In de regio Rotterdam is de Stichting Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond actief.
Een ondertoezichtstelling wordt door de ouders vaak als belastend ervaren omdat deze een inbreuk maakt op de privacy van het gezin. Ook is er vaak de angst dat de ondertoezichtstelling zal leiden tot een uithuisplaatsing. Of het nu om een eerste verzoek gaat of een verzoek tot verlenging, het is belangrijk om u te laten bijstaan door een advocaat die op de hoogte is van alle ontwikkelingen in het jeugdrecht. Vaak kan een ondertoezichtstelling worden verkort of soms zelfs geheel afgewend indien goede alternatieven worden aangereikt aan de kinderrechter.
Wijziging Gecertificeerde Instelling
Het komt geregeld voor dat het tussen een ouder en de gezinsvoogd niet goed botert. Deze verslechterde verstandhouding kan vervolgens van invloed worden op de duur van een ondertoezichtstelling of machtiging uithuisplaatsing. Indien ouders vragen om een andere gezinsvoogd wordt daar vaak geen gehoor aan gegeven. Ouders kunnen ook verzoeken om wijziging gecertificeerde instelling, waarmee dan ook een nieuwe gezinsvoogd wordt verkregen. De nieuwe gezinsvoogd kan een frisse start maken en een heel andere visie hebben dan de oude voogd waardoor de ondertoezichtstelling of machtiging uithuisplaatsing eerder kan worden beëindigd. Ons kantoor kan u uiteraard adviseren.