Foutmelding

The answer you entered for the CAPTCHA was not correct.

Gezag

In Nederland behoren alle minderjarige kinderen onder gezag te staan. Als u gezag heeft over een kind bent u verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. Ook bent u de wettelijk vertegenwoordiger van het kind.

Wanneer een kind geboren wordt heeft de moeder, tenzij zij onder curatele staat of minderjarig is, in beginsel het gezag over haar kind. Indien het kind niet binnen huwelijk is geboren heeft de vader niet van rechtswege het gezamenlijk gezag, ook niet wanneer hij het kind heeft erkend. Nodig is dan dat ouders samen bij de rechtbank aangeven dat zij gezamenlijk willen worden belast met het gezag.

Vaak weigert moeder echter om haar moverende redenen haar medewerking. De vader zal dan de rechtbank moeten verzoeken om hem gezamenlijk met moeder te belasten met het ouderlijk gezag. De rechtbank kan het verzoek slecht onder bepaalde voorwaarden afwijzen. Van zo’n geval zal bijvoorbeeld sprake kunnen zijn indien ouders volstrekt verschillende standpunten hebben over de opvoeding en/of zij volstrekt niet met elkaar kunnen communiceren.

Wanneer ouders eenmaal gezamenlijk zijn belast met het ouderlijk gezag houden de mogelijke problemen uiteraard niet op. Een van de ouders kan bijvoorbeeld de toestemming weigeren voor bijvoorbeeld het inschrijven van school, het aanvragen van een paspoort of een vakantie van het kind naar het buitenland. De andere ouder kan dan de vervangende toestemming van de rechtbank vragen. Een ander veel voorkomend geschilpunt dat juridisch onder het gezag valt betreft de hoofdverblijfplaats van het kind. Indien partijen bijvoorbeeld van mening verschillen over waar de minderjarige moet gaan wonen kan de rechter de knoop door hakken. Ook kan hij de toestemming geven voor een verhuis. De rechter heeft in een maatgevend arrest heel duidelijk omschreven aan welke criteria zal moeten worden getoetst.

Wanneer een van de gezaghebbende ouders van mening is dat het gezamenlijke gezag niet werkt, kan deze de rechtbank verzoeken om (weer) met het eenhoofdig gezag te worden belast.

De term voogdij wordt gebruikt wanneer een niet ouder het gezag heeft over een kind. Onder bepaalde voorwaarden kan een niet ouder verzoeken om te worden belast met de voogdij over een minderjarige. De (gewenste) voogdij kan ook in een testament worden vastgelegd door de gezaghebbende ouder.

De regelingen over gezag en voogdij in het burgerlijk wetboek zijn zeer omvangrijk waardoor de juiste toepasselijke afdeling en bepalingen vaak lastig zijn te vinden. Advocatenkantoor Kloppenburg kan u uiteraard bijstaan in alle gezag- en voogdijprocedures.

Wanneer de belangen van de gezaghebbende ouder die de minderjarige vertegenwoordigt strijdig zijn met de belangen van de minderjarige kan door de rechtbank een bijzonder curator worden benoemd om de belangen van de minderjarige te vertegenwoordigen.