Foutmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in include_once() (regel 3492 van /home/advocatenkantoorkloppenburg.nl/www/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (regel 113 van /home/advocatenkantoorkloppenburg.nl/www/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • The answer you entered for the CAPTCHA was not correct.

Uithuisplaatsing

Soms meent de gecertificeerde instelling of de raad voor de Kinderbescherming dat een ondertoezichtstelling niet (meer) voldoende is en dat het noodzakelijk is dat het kind (tijdelijk) uit huis wordt geplaatst. Een dergelijke uithuisplaatsing moet uiteraard door de kinderrechter worden getoetst. Vaak heeft het de voorkeur van de ouder dat het kind binnen het netwerk wordt geplaatst en niet in een instelling of bij een onbekende pleeggezin. Het is dan zaak om zelf tijdig het alternatief van de netwerkplaatsing aan te reiken.

Een machtiging uithuisplaatsing behoort echt een laatste redmiddel te zijn. Dit uitgangspunt is ook verankerd in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (ook wel IVRK). De uithuisplaatsing kan nooit langer duren dan de ondertoezichtstelling. Zolang de ondertoezichtstelling nog loopt dient te worden gewerkt aan terugplaatsing. Dit houdt in dat de gezinsvoogd zich actief moet inzetten en hulp moet aanbieden om te komen tot terugplaatsing van het kind. Het komt geregeld voor dat een gezinsvoogd nalaat de gewenste hulp te bieden waardoor de ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing langer duurt dan noodzakelijk.

Hoe langer een uithuisplaatsing duurt, des te groter is de kans dat het kind niet meer wordt teruggeplaatst. De hechting van het kind in het pleeggezin gaat dan een rol spelen. Pleegouders verkrijgen na verloop van tijd ook een zogenoemd blokkaderecht waarmee zij de terugplaatsing kunnen tegenwerken. Kortom, het is als ouder van belang dat u na de eerste uithuisplaatsing zo snel mogelijk actie onderneemt. Bijstand van een goede advocaat is van groot belang. De advocaat kan u adviseren hoe u moet handelen. Misschien is het nodig dat er beroep wordt aangetekend machtiging uithuisplaatsing maar misschien is het ook wel nodig dat u bepaalde adviezen van de GI juist opvolgt om escalatie of een verslechterde verstandhouding met de gezinsvoogd te voorkomen. In uitzonderlijke gevallen kan ook worden verzocht om de machtiging tussentijds te beëindigen. Verder is de omgang en het contact met het kind tijdens de uithuisplaatsing erg belangrijk. Hoe meer het contact behouden blijft hoe sneller en geruislozer een terugplaatsingtraject kan verlopen.

Gesloten plaatsing

Een bijzondere vorm van uithuisplaatsing betreft de zogenaamde gesloten plaatsing. Zoals de terminologie al doet vermoeden betreft het hier plaatsing in een gesloten instelling waar jongeren met gedragsproblemen onder dwang kunnen worden behandeld. De gesloten plaatsing kan door de rechter worden opgelegd indien er gegronde vrees bestaat dat de minderjarige zich zal onttrekken aan de zog die hij nodig heeft. Alvorens een gesloten machtiging wordt afgegeven moet er een zogenoemde instemmingsverklaring door een gedragswetenschapper zijn afgegeven. In geval van gesloten plaatsing krijgt de minderjarige zelf een advocaat toegewezen. Mr. Kloppenburg wordt geregeld door de rechtbank Rotterdam toegevoegd om een minderjarige bij te staan in geval van een gesloten plaatsing.